El call jueu de Tortosa s'obre al món gràcies a un projecte de la Xarxa de Jueries i Google

0
La tecnologia d'aquest cercador d'internet fa possible recórrer virtualment el call jueu de Tortosa i el de les altres 23 ciutats pertanyents a aquesta xarxa

Call jueu de Tortosa

La Xarxa de Jueries-Camins de Sefarad i Google han posat en marxa un projecte conjunt destinat a promoure internacionalment el patrimoni jueu dels 24 municipis que formen part d'aquesta xarxa, entre els quals hi ha Tortosa. Amb la tecnologia que el cercador ha posat a l'abast dels usuaris, ja podem visitar i recórrer virtualment els calls jueus dels municipis de la Xarxa de Jueries, passejar pels seus carrers, descobrir el seu patrimoni i conèixer la història que s'hi amaga. Tota la informació es concentra en una única plataforma: www.redjuderias.org.

La Xarxa de Jueries, amb la col·laboració de tots els municipis que en formen part, ha incorporat la tecnologia de Google Maps, que permet geoposicionar els diferents punts d'interès del call jueu acompanyant-ho d'unes fitxes històriques, que es despleguen quan passem el cursor per sobre. També hi ha la possibilitat de trobar tota la informació mitjançant un complet panell de cerca que divideix els diferents enclavaments segons categoria, tipologia, zona geogràfica o datació. El call vell i el call nou, el portal dels Jueus, la sinagoga, la torre del Célio o la muralla de Tortosa, són alguns dels elements que podem identificar al web i recórrer virtualment gràcies a la tecnologia desenvolupada per Google. El giny es complementa amb una cronologia que situa en la història els diferents episodis clau del judaisme a Tortosa i a la península Ibèrica, de manera que podem trobar-hi la datació de la fundació del call vell (1148) i del call nou (1230), la disputa (1413) o l'expulsió dels jueus (1492). En destaca la làpida trilingüe (segle VI), en hebreu, grec i llatí, una de les troballes jueves més antigues de la Península i un dels elements més importants del patrimoni cultural tortosí.

El portal recull, en total, 523 enclavaments, 910 entrades cronològiques, 1.674 imatges, 67 textos complementaris i 138 veus lèxiques comentades.

L'alcalde de Tortosa, que durant l'any 2012 va tindre la presidència de la Xarxa de Jueries, moment en què es va començar a gestar aquest projecte, explica que es tracta d'una iniciativa destinada a captar l'interès dels visitants potencials estrangers, especialment el mercat nord-americà, un dels més importants i més sensibles a l'oferta del turisme vinculat al patrimoni jueu. L'esforç documental i historiogràfic emprat fa que aquesta eina siga atractiva també per als investigadors i persones interessades a conèixer de més a prop el llegat jueu de casa nostra.

28-2-2013
Turisme