Eufònic explora nous espais sonors de la Ràpita i porta artistes de primer nivell com Desert, DJ2D2 o Wooky

0
Els escenaris de les accions s'alternaran entre Amposta, Sant Carles de la Ràpita i espais del delta de l'Ebre

Presentació d'Eufònic, mostra d'art sonor i visual 2013

Eufònic-Mostra d’Art Sonor i Visual de les Terres de l’Ebre arriba enguany a la segona edició fent una aposta decidida per la qualitat, la innovació, l’experimentació i la difusió de l’art sonor i visual, amb el clar objectiu d’acostar els grans noms de l’actual escena musical al públic de les Terres de l’Ebre i de qualsevol visitant interessat en l’art i la cultura.

La principal novetat d’enguany és la inclusió de nous espais, la majoria a Sant Carles de la Ràpita, com a escenaris d’aquestes noves músiques. Així s’han programat actuacions al convent de Santa Maria de la Ràpita, a l’Església Nova, al soterrani del col·legi públic Carles III, a la Llotja de Peix o a l’entrada/sortida de l’antic Túnel, vinculat a les obres mai finalitzades de l’antiga línia ferroviària de la Vall de Safan que havien d’arribar fins al port de Sant Carles de la Ràpita. La paret tapiada del túnel servirà de pantalla per a les projeccions de diverses actuacions audiovisuals. I això, sense deixar de banda escenaris de l’any passat com el Xiringuito de la Costa, la llacuna de l’Encanyissada o el Centre d’Art Lo Pati, a Amposta. I és que Eufònic busca precisament aquesta vinculació física amb el territori. La singularitat del paisatge del Delta i de les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial d’aquesta mostra que també busca ser un punt de trobada d’artistes del territori amb d’altres artistes d’àmbit nacional. De fet, dels 37 artistes que hi participaran, el 98% són catalans i un 32%, de les Terres de l’Ebre.

Ahir al matí (28 d'agost) el director del festival, Vicent Fibla, i l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, la regidora de Cultura, Eli Castellà, i la de Joventut, Noemí Barberà, presentaven la programació d’Eufònic.

Hi haurà concerts i actuacions audiovisuals en espais singulars, tallers, instal·lacions i accions sonores. Accions que uneixen tradició i modernitat com la que realitzarà Vicent Matamoros amb el col·lectiu Mobility Lab a la Llotja de peix de Sant Carles de la Ràpita en plena subhasta del peix; o la unió entre música i dansa que Ensemble Topogràfic realitzaran al llac de L’Encanyissada al bell mig del Delta. Actuacions audiovisuals de primera fila com les dels emergents Desert o els gaditans Music Komite, que inauguraran Eufònic 2013 el dia 5 de setembre amb una actuació al misteriós espai del Convent de Santa Maria de la Ràpita. Altres propostes més experimentals com l'actuació del saxofonista Joan Martí-Frasquier amb el treball visual de Blow Factory o l’actuació / performance Things like things de Lina Bautista i Laura Llaneli. Completen el programa les actuacions d'artistes de reconeguda trajectòria com STA, Wooky o l’espectacle audiovisual de DJ2D2 i les presentacions de les residències artístiques que Ryan Rivadeneyra o el duet Edith Alonso i Antony Maubert han dut a terme durant l’estiu a Balada, pedania d’Amposta. I com a fi de festa un vermut popular, una musclada musical, amb el carismàtic DJ Miqui Puig i l’ampostí Pablo Honey al Xiringuito de la Costa, a on només es pot accedir amb golondrina o barca.


Cloenda amb Pina: PS.Eufònic
El gruix d’Eufònic se celebrarà del 5 al 8 de setembre, però hi haurà un postdata especial el dissabte 28 de setembre al Centre d’Art Lo Pati, a Amposta, en la qual el productor de Barcelona, Pina presentarà un espectacle audiovisual sincronitzat en temps real, una catarsi audiovisual pura que encaixa de manera perfecta en les blanques parets del Centre Lo Pati. Aquella mateixa tarda Ángel Molina i Alba G. Corral, dos habituals d'Eufònic, exerciran de mestres de cerimònies presentant un set especial per a l'ocasió. I per obrir la tarda nit, recuperarem Ensemble Topogràfic, la unió del músic electrònic Carlos Martorell, la ballarina Anna Hierro i tres músics de rock (The Noise of Mutt), que tornaran a representar, aquesta vegada a porta tancada, l’actuació que el dissabte 7 de setembre hauran representat en l’espai obert de l’Encanyissada, que donarà una altra visió de la seua obra.

Igualment, fins al dia 29 de setembre es podrà visitar al Centre Lo Pati el resultat de les residències artístiques d’Eufònic 2013: la instal·lació de Ryan Rivadeneyra, Quiero ser la escoba que en tu vida barra la tristeza, AJ 05012013, te quiero, i la documentació del procés de creació del treball realitzat per Edith Alonso i Antony Maubert.

Consulteu tota la programacióTotes les activitats són gratuïtes, a excepció del taller de processing (25 €, prèvia inscripció). I l’actuació de Miqui Puig i Pablo Honey DJ al Xiringuito de la Costa: 7,5 € (inclou aperitiu).


Més informació
www.eufonic.net

29-7-2013
Cultura