'La Passió' de Vilalba dels Arcs presenta la 18a edició com el principal reclam turístic de la Setmana Santa a la Terra Alta

0
El Patronat de la Passió aposta per un tast integral del territori, ja siga gastronòmic, cultural, artístic o patrimonial de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre en general

Presentació del cartell de 'La Passió' de Vilalba dels Arcs

El Patronat de La Passió de Vilalba dels Arcs ha presentat el cartell de la 18a temporada de les representacions de La Passió (vegeu programa) d'aquesta població de la Terra Alta, convertida en el principal reclam turístic d'aquesta comarca durant la Setmana Santa. Enguany ha sigut la primera vegada que s'organitza un acte previ per presentar La Passió, l'única representació d'aquestes característiques que se celebra a l'aire lliure a la Terra Alta.

Enguany La Passió de Vilalba dels Arcs tindrà dos representacions: la primera serà nocturna, amb la il·luminació intimista de les torxes, la nit de Dijous Sant (28 de març); la segona, La Passió pròpiament dita, serà Dissabte de Glòria (30 de març) a la tarda. Com a actes complementaris de les representacions, el Patronat ha anunciat l'organització d'un concurs de pintura ràpida, un tast de vi, l'obertura de les àmfores del vi de la Passió, un mercat d'artesania, un concert a càrrec de la cantautora Montse Castellà i un seguit de visites i de jornades de portes obertes en diferents cases pairals i monuments de la població.

La Passió de Vilalba implica d'una manera o d'una altra tot el veïnat del poble, bé siga participant en el muntatge de l'obra, com a actors, com a teló humà o aportant-hi materials, vestuari o fent-hi tasques de suport. Es calcula que, si el temps acompanya, durant la representació de Dissabte Sant La Passió atrau uns 700 espectadors.

La Passió de Vilalba ens apropa a la realitat social i cultural que va viure Jesucrist durant els darrers dies de la seua vida, des de l’entrada a Jerusalem fins a la crucifixió. L’obra, que transcorre pels carrers i places del nucli històric de la població, és un clar exemple del teatre més pur, ja que el públic és partícip en les dotze escenes mesclant-se fins i tot amb els actors i actrius, dotant així de realisme aquesta representació.

Aquesta visió de la Passió de Jesús recull la vessant més social de la història bíblica, d’aquí la importància de la gent del poble i sobretot de les dones, sempre oblidades, que cobren un especial protagonisme des del primer moment fins arribar al peu de la creu.

Les llums d’oli, la claror de les teies, la roba de sac, l’olor de les herbes aromàtiques i el so de les gralles són els elements que componen aquesta humil Passió sense efectes especials, on la importància de la paraula i el diàleg en són els principals protagonistes.


Tast de territori
El Patronat de la Passió aposta per un tast integral del territori, ja siga gastronòmic, cultural, artístic o patrimonial de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre en general.

El Mercat d’Artesania i Productes Típics ofereix l’oportunitat de donar a conèixer els artesans i artesanes, així com degustar els seus olis, fruits secs, pastes, embotits... i fins i tot el pa àzim típic de la Pasqua Jueva cuit a l’antic forn de Vilalba. A més de la Ruta del Vi, on podreu tastar vins de gran qualitat.

Mitjançant el concurs de pintura ràpida gaudireu de l’art en estat pur, veient com els quadres cobren vida mentre passegeu pels carrers medievals, admireu les eines i estris del camp al museu rural Casa Silveri, visiteu l’antiga Confraria de Nostra Sra. de Gràcia o ascendiu a la torre campanar més alta de les Terres de l’Ebre.   

La música tradicional i el parlar dels actors i actrius també són un dels puntals d’aquesta filosofia que aposta per un reconeixement i una immersió dels visitants a l’essència del territori de la Terra Alta i de les Terres de l'Ebre.

El vi de la Passió
El vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la litúrgia del cristianisme. Amb relació al territori, Vilalba dels Arcs és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la DO Terra Alta.

Des de fa sis anys el Patronat de la Passió elabora un vi a l'antiga, a símil del de l'època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesucrist a l'últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l'emmagatzematge en unes àmfores de terrissa.

El Dissabte Sant al matí té lloc l’obertura de les àmfores dins d’un tast comentat on participen, entre altres, tots els cellers de la vila i es tasta el vi de la Passió per primera vegada després d'haver-se segellat mesos abans.

Més informació
www.lapassiodevilalba.com

28-1-2013
Arts escèniques