L'Ajuntament d'Ascó adquireix el castell medieval per convertir-lo en actiu turístic

0
La fortalesa, situada en un lloc elevat i estratègic de vigilància del trànsit fluvial, és un monument declarat d’interès nacional i les administracions públiques no hi han pogut actuar fins ara en tractar-se d’una propietat privada

Castell d'Ascó

El castell d’Ascó ja és de titularitat pública. La fortalesa, situada en un lloc elevat i estratègic de vigilància del trànsit fluvial, és un monument declarat d’interès nacional i les administracions públiques no hi han pogut actuar fins al moment en tractar-se d’una propietat privada. Amb aquesta adquisició, l’Ajuntament d’Ascó fa el primer pas per tal de consolidar les restes, molt degradades, i estudiarà totes les possibilitats d’intervenció tant al castell com al seu entorn, seguint les indicacions dels especialistes en recuperació i preservació patrimonial.

La propietat de les restes del castell d’Ascó estava dividida en tres parcel·les, de diferent titularitat. El  mes d’agost passat, el consistori va adquirir les dos primeres, propietat d’un únic titular, que sumen 19.958 metres quadrats de superfície, per un preu total de 117.469,69 euros, d’acord amb la valoració duta a terme pels serveis tècnics municipals i amb l’informe favorable del departament de Governació i Administracions Públiques. El mateix procediment es va fer servir per adquirir, dimecres passat, la tercera parcel·la, propietat de dos particulars i de 7.890 metres quadrats, per un preu total de 36.927,10 euros.
 
“Hem fet realitat una vella aspiració del poble d’Ascó, i a partir d’ara, per fi, podrem treballar per consolidar les restes del castell”, ha manifestat l’alcalde d’Ascó, que preveu iniciar enguany els estudis tècnics per actuar-hi.
 
El castell d’Ascó té un origen incert, tot i que diversos autors especulen amb la possibilitat que en època preromana existís un far que servia de guia per a la navegació fluvial. Entre els segles d’ocupació musulmana (segles VIII a XII), la fortalesa va ser la residència del valí de Siurana, i els seus dominis s’estenien fins als peus del Montsant. Després de la reconquesta, el rei Ramon Berenguer IV va cedir el castell a l’Orde dels Templers, que la van ocupar fins a la seua extinció el 1308. Com el de Miravet, el castell d’Ascó també va patir el setge, ordenat pel rei Jaume II qui, l’any 1318 va donar-lo a l’orde dels hospitalers de Sant Joan de Jerusalem. Aquesta orde va tindre presència a Ascó fins al segle XIX, tot i que el castell va servir de fortalesa durant la Guerra dels Segadors (1640) i va patir una greu destrucció. Més endavant, a la Guerra de Successió i posteriorment amb les guerres carlines, el castell va ser desmantellat. Avui en dia es poden observar dos estructures: una torre d’origen àrab i una garita de construcció gòtica.

Més informació
www.asco.cat

11-3-2013
Turisme