M. Carme Poblet guanya el 31è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre amb 'Pluja sobre terra molla'

0
Aquest premi es va entregar durant la nit literària de Vinebre, en el marc de les festes majors, amb la presència de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural

Al centre, M. Carme Poblet Casanovas, acompanyada de l'alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, i de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en l'entrega del premi literari de la Ribera d'Ebre

Dimecres 28 d'agost, en el marc de les festes majors de Vinebre, es va entregar el 31è Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre, que enguany s'ha endut Maria Carme Poblet Casanovas pel treball Pluja sobre terra molla, que editarà Cossetània. En aquesta obra, una iaia explica la seua experiència durant la guerra en una carta a sa néta, que li serveix de suport per retrobar una estabilitat emocional que ha tingut vetada des de la infantesa. Durant l’acte de lliurament del premi, presidit per Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, el 28 d’agost a Vinebre, també es va presentar l’obra guanyadora en l’anterior edició, El metge i un gos d'atura, d'Inès Vidal.

Maria Carme Poblet, va nàixer a a l'Espluga de Francolí el 1953 i viu a Blanes. Administrativa de professió i aficionada a prendre notes d'allò que succeeix en el seu entorn, ha presentat a aquest certamen literari la seua primera novel·la. Al treball hi ha plasmats alguns fets sobre els quals es va informar i la van impactar des de ben jove, com l'Olimpíada popular de Barcelona del 1936, amb una clara voluntat antifeixista i de denúncia dels jocs olímpics a l'alemanya nazi, o els hospitals militars on els soldats eren cuidats per jóvens infermeres voluntàries. L'autora en aquest moment ja prepara el seu segon treball, ambientat entre el 1917 i el 1971 i amb una forta base històrica centrada en les guerres d'aquest període.

Pluja sobre terra molla és una novel·la sobre la connexió entre dos generacions, les d'una iaia i una néta que no han tingut la vida fàcil a causa de la guerra i d'altres fets, com la pèrdua de persones estimades, el desengany amorós i la malaltia. La sensibilitat artística de la protagonista es veurà beneficiada pel seu retorn a l'Espluga de Francolí, on té vincles familiars i hi retrobarà l'amor i començarà a espantar els fantasmes del passat que reapareixen en qualsevol moment. El llast de la guerra civil, a través del record de les experiències més doloroses de persones properes, és ben palpable en aquesta obra.
 
En la presentació de l'obra premiada en l'anterior edició, El metge i un gos d'atura, es va destacar la capacitat de la novel·la per transmetre, amb un estil directe i tallant, la complexitat dels personatges, inserits en el context del Pirineu de Lleida, que es presenta bucòlic i alhora salvatge, talment com en un conte infantil. L'imaginari de l'obra d'Inès Vidal gira entorn el món dels infants i dels contes, però contrastant-los amb una realitat sovint cruel amb els més febles.

29-8-2013
Cultura