Riba-roja d’Ebre obre els seus balcons a la poesia

0
Aquest municipi riberenc organitza dissabte el I Festival de poesia al carrer dedicat a Salvador Espriu, on una trentena de poetes compartiran una jornada amb recitals de poesia, actuacions musicals, projecció d’audiovisuals i grafits

I Festival Poesia des dels Balcons a Riba-roja d'Ebre

Amb el títol Poesia des dels balcons, Riba-roja d’Ebre acollirà dissabte, 20 de juliol, el I Festival de Poesia al Carrer. Aquest certamen naix amb la intenció que tinga un marcat caràcter popular i participatiu i per això els balcons del poble, dels quals penjaran banderoles amb poemes d’Espriu, s’obriran simbòlicament a la poesia en un intent d’harmonitzar la universalitat d’aquest gènere literari amb la intimitat de les llars. Aquesta activitat vol ser la llavor perquè el caire popular del projecte tinga continuïtat en properes edicions i l'any que ve els veïns del municipi puguen recitar els seus propis poemes.

En aquesta primera edició, el Festival es dedica al poeta Salvador Espriu amb motiu del centenari del seu naixement. La seua poesia servirà de fil conductor del festival, alguns dels seus versos, que onejaran als balcons, seran musicats i recitats per veïns del poble (vegeu programació).

L’acte central de la jornada s’iniciarà a les 19.30 h a la plaça de l’Església amb un recital poètic que aplegarà poetes dels Països Catalans i d'altres indrets de l’Estat, com ara Madrid, Saragossa, Múrcia o Valladolid, que llegiran els poemes que componen l’antologia poètica editada amb motiu del festival.

A hores d’ara hi han confirmat l'assistència els poetes: Pedro Vera, Elena Peralta, Alfredo Gavín, Félix R. Fandos, Glòria Fandos, M. Espina Niella, Montse Pallarés, Pilar Cabrera, Rafael Jornet, Griselda Espuny, Elena del Valle, María Castejón, Ana Cotos, Vera Moreno, Albert Guiu, Andreu Carranza, Montserrat Costas, Anna Aguilar-Amat, Adrià Cid, Josep Maria Viñes, Carlos Aganzo, Rosmarí Torrens, Anna Rossell, Ivan Torrens, Amèlia Díez, Joan Grasa, Fidel Gangonells, Sixta Arango, Marc Moreno, Marta Binetti, Felipe Sérvulo, Ricardo Fernández, Dala Català, Carmen González, Amàlia Sanchís, Pepa Caro, Mireia Calafell i Raquel Estrada.

Durant l’espectacle la poesia es fusionarà amb altres disciplines artístiques, com la música, la pintura, el videoart i el grafit. Així, l’artista local Albert Bonet pintarà un grafit al ritme de la interpretació del poema d’Espriu He mirat aquesta terra; el cantautor Adrià Cid recitarà Espriu a ritme d’havanera, el músic local Jordi Bladé amb el poeta Carlos Aganzo faran una aproximació al jazz, i es podran veure diferents creacions en videoart dirigides per Roger Arbolí amb els versos del poeta d’Arenys com a protagonistes.

El Festival culminarà amb unes paraules de la poeta Montserrat Abelló, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2008, a qui es dedicarà aquest festival de poesia de l’any que ve.
Com a colofó, els Figots Satànics seran els encarregats de tancar la festa amb una actuació de música i foc.

El dia abans, divendres 19 de juliol, en el marc del festival, s'inaugurarà l'exposició Entre el cel i la terra, de Josep Santesmases, on aquest artista mostra els vincles entre dos arts: la pintura i la poesia. Aquesta mostra es podrà veure fins al 28 de juliol, de 18.00 h a 20.00 hores, a la segona planta de l'Ajuntament.

15-7-2013
Cultura