Terres de l'Ebre rep el diploma que l'acredita com a reserva de la biosfera

0
En un acte celebrat a la seu del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a Madrid, el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha rebut el diploma que distingeix les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera del programa MaB de la Unesco

Entrega del diploma com a reserva de la biosfera per a les Terres de l'Ebre

Aquest dimecres 5 de febrer s'han lliurat, a la seu del Ministeri de Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), els diplomes que acrediten les noves reserves de la biosfera de l'Estat que van ser admeses per la UNESCO el mes de maig passat. L'acte ha sigut presidit pel ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, i el delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que ha recollit el diploma.

També han recollit l'acreditació les altres dos noves reserves: el Real Sitio de San Ildefonso-El Espinar, també conegut com La Granja de San Ildefonso, situat a la serra de Guadarrama, Segòvia (Castella i Lleó) i Terras do Miño, reserva que s’estén per la conca alta del riu Miño, a la província de Lugo (Galícia).

Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera
En la 25a sessió del Consell Internacional de Coordinació del Programa Man and Biosphere (MaB) de la UNESCO, celebrada a la seu de l’organització a París els dies 27 al 30 de maig de 2013, van aprovar la declaració de les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera. Un territori amb prop de 368.000 hectàrees, 287.443 de les quals són de medi terrestre i 80.285 ha. corresponen al medi marí. Així, amb una superfície total de 2.874 km2, la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre inclou 181.750 habitants de les quatre comarques: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre.

La declaració de Reserva de la Biosfera  és una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l’Ebre en el mapa internacional i constitueix, alhora, una oportunitat de dinamització i reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, agraris, històrics i culturals. Vol ser una eina per cohesionar i gestionar millor el territori, una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre.

Mitjançant el programa The Man and the Biosphere (MaB) de la UNESCO i el seu instrument voluntari d'aplicació mundial, com és la figura de la reserva de la biosfera, les Terres de l'Ebre poden esdevindre observatori i altaveu permanent de projecció i reconeixement internacional, creant sinergies entre la conservació i gestió activa dels elements patrimonials i les polítiques sostenibles ambientalment, econòmicament i socialment.

Red Espanyola de Reserves de la Biosfera (RERB)
Actualment, la xarxa estatal de Reserves de la Biosfera està integrada per 45 espais (al maig 2013), distribuïts per totes les àrees biogeogràfiques de l'Estat i en 15 de les 17 comunitats autònomes. Dos de les reserves de biosfera (RB) són transfrontereres, fins i tot una d'aquestes és intercontinental.

Les reserves de biosfera són territoris que apliquen els postulats del Programa MaB de la UNESCO. Constitueixen una xarxa les orientacions que es generen en trobades de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera, que després són aprovades pels òrgans de govern del Programa MaB, en primera instància, i, finalment, per la Conferència General de la UNESCO.

La incorporació de nous territoris a aquesta xarxa es fa a petició dels països, de forma voluntària. Les propostes han d'incloure certs requisits i certs compromisos que asseguren el compliment de les funcions de les RBS, fer compatible la conservació amb el desenvolupament sostenible i complir les seues funcions de xarxa.

5-2-2014
Turisme