Tortosa amplia l’oferta turisticocultural amb la recuperació d'espais històrics

0
Es tracta d'un itinerari per la muralla medieval i el manantial de l’Esperança i de la museïtzació del refugi antiaeri de la Guerra Civil més gran de la ciutat

Refugi antiaeri i torre del Célio a Tortosa

Tortosa ha ampliat recentment l’oferta turisticocultural amb la recuperació de diversos espais històrics. Primer va ser la restauració de l'antic manantial de l'Esperança i del nou accés a la muralla medieval de Remolins (on aquest cap de setmana torna a haver-hi portes obertes i visites guiades), i ara ha museïtzat el refugi antiaeri de la Guerra Civil més gran de la ciutat, situat darrere de l'antic cinema Fèmina.

Muralla medieval i manantial de l'Esperança
A la muralla medieval de Remolins s'ha instal·lat una escala que permet accedir-hi i proporciona un recorregut d'uns 200 metres entre la Torre del Célio i les avançades de Sant Joan. També s'ha condicionat el pas elevat, que recorre el perímetre de la muralla, i s'han consolidat els elements que estaven en mal estat.

Muralles medievals de Tortosa i manantial de l'Esperança

Al manantial de l'Esperança l'actuació ha consistit a recuperar tot l'espai que conforma l'aiguaneix, les escales d'accés, la gruta i els brolladors de l'antic balneari del Porcar, referent de l'oci i la salut a la Tortosa del segle XIX i primers del XX per les excel·lents propietats medicinals de les seues aigües, bicarbonatades ferruguinoses, indicades per al tractament del reuma i l'anèmia, entre altres patologies.

Per facilitar la interpretació de l'entorn, s'han instal·lat plafons informatius que expliquen l'origen tant del manantial com de la muralla. Aquests projectes complementen altres actuacions dutes a terme en aquest mateix àmbit, com ara la rehabilitació del conjunt d'escultures de Santiago de Santiago, la instal·lació d'un mural il·lustratiu o la renovació del punt d'informació turístic per reforçar el potencial dels Jardins del Príncep.

Refugi antiaeri de la Guerra Civil

Refugi antiaeri de la Guerra Civil a Tortosa

Pel que fa al refugi antiaeri de la Guerra Civil, ubicat a la zona de l'Eixample, just al darrere de l'antic cinema Fèmina, s'ha reobert i ja és visitable en grups organitzats. Aquest refugi consta d'un passadís principal i diverses galeries que recorren, al llarg de 120 metres, el subsòl del barri del Garrofer. Per tal que els visitants puguen fer-se una idea com més real millor de com eren aquests refugis (una vintena en total a la ciutat) i en quines condicions patien els tortosins les incessants pluges de bombes de l'any 1938, el refugi ha sigut museïtzat. A l'exterior, un mural explicatiu informa, en diferents idiomes, de la situació de Tortosa durant la Guerra Civil, dels vuit mesos de setge durant la Batalla de l'Ebre i del funcionament d'aquests amagatalls. Un plànol de la ciutat indica la intensitat dels bombardejos amb gran precisió. A l'interior, l'experiència és d'impacte. Els visitants accedeixen a la galeria principal i, transcorreguts uns segons, s'apaga la llum general i s'encén una línia de bombetes de filaments mentre, perfectament sonoritzat, s'intueix l'arribada dels primers raids aeris, que de seguida comencen a deixar caure les primeres bombes. Els laments de la població atemorida i el plor d'un xiquet confereixen a l'ambient una important càrrega emocional.

Construït sota el talús del barri del Garrofer, aquest refugi es va costejar amb fons públics i comunicava amb un altre situat al final del carrer Teodor González. Amb una capacitat per a 400 persones, és el més gran de la ciutat. Està format per un sistema de galeries ventilades d'un metre d'ample per dos d'alçada, excavades en terreny argilós i còdol arrodonit, amb paviment de terra, que van ser revestides amb maó i formigó. Consta d'un passadís principal amb diverses galeries laterals per encabir la gent, i presenta les restes de la instal·lació elèctrica original. El refugi tenia tres portes d'accés per fer-hi més fluïda l'entrada i facilitar-ne la sortida. La Generalitat de Catalunya, a través del Consell de Sanitat de Guerra, va establir un eficaç servei de propaganda amb instruccions precises en cas d'atacs aeris.

Tortosa va patir els bombardejos més intensos durant els nou mesos que va ser front de guerra, amb les tropes franquistes a la riba dreta de l'Ebre, i les republicanes a l'esquerra. Amb motiu del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre, l'Ajuntament va promoure l'exposició Sota un núvol de pols groga al Museu de Tortosa i va instal·lar una placa commemorativa en record de les víctimes dels bombardejos a l'antic pont del ferrocarril, que va ser destruït en un raid el 18 d'abril de 1938.

27-3-2015
Turisme