Tortosa i Miravet promocionen el seu patrimoni templer amb el projecte Domus Templi

0
El projecte de dinamització d'aquesta ruta pels castells templers més importants del país inclou també Lleida, Montsó i Peníscola

Castell de la Suda de Tortosa i castell de Miravet

Els municipis de Tortosa, Miravet, Lleida, Montsó i Peníscola comparteixen un dels llegats patrimonials d'origen templer més importants del país. El 2002 es van constituir en consorci per promoure la conservació i la difusió d'aquest patrimoni, que s'ha traduït amb la creació d'una pàgina web (www.domustempli.com) i l'edició de material gràfic. Des de l'any passat i durant tot 2013, l'Ajuntament de Tortosa presideix el Consorci i ara es disposa a impulsar la promoció dels cinc castells templers amb un nou projecte que inclou la creació de paquets turístics, la presència de Domus Templi a les xarxes socials, i la producció d'un documental inèdit que s'emetrà per canals temàtics de televisió i també per la xarxa.
 
Els castells d'aquests cinc municipis són representatius del millor patrimoni templer al nostre país. A Tortosa, l'ordre del Temple va donar suport a Ramon Berenguer IV en la conquesta de la ciutat als sarraïns (1148), i com a compensació se'ls va cedir diverses propietats a la ciutat i al seu territori. Més endavant, Alfons el Cast els va cedir el Senyoriu de la Ciutat, ubicat al castell de la Suda, junt a la família dels Montcada, que van exercir durant un segle. El regidor de Tursime, Alfredo Ferré, ha afirmat que aquesta Ruta del Temple s'ha realitzat amb l'objectiu de crear un producte per promocionar i dinamitzar el turisme i reforçar els valors d'aquests territoris.
 
Tortosa ja ha explorat les possibilitats de foment del turisme històric mitjançant el seu llegat templer amb la posada en funcionament d'un joc de rol inspirat en l'Orde del Temple i que té el nucli històric com a escenari. Aquesta és una iniciativa que va sorgir del Pla de foment turístic, una eina de promoció finançada per l'Ajuntament de Tortosa i per la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
 
El gerent de l'empresa In Situ, Jordi Seró, ha explicat que els paquets turístics de Lleida ja s'han concretat i ara continuaran amb els de Tortosa i Miravet i, finalment amb Peníscola i Montsó. "Aquests s'elaboren jugant sempre amb la proximitat dels municipis i tindran una durada de 2 a 3 dies", ha matisat el responsable de l'empresa.
 
El projecte de dinamització de la ruta templera Domus Templi compta amb el finançament del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports.

1-3-2013
Turisme