Terres de l'Ebre

Un tast gastronòmic

Arròs i mel de les Terres de l'Ebre

Per la seua varietat de paisatges, les Terres de l'Ebre ofereixen una enorme riquesa de productes alimentaris —de mar i de muntanya— que són la base de la seua saborosa cuina tradicional i un dels seus principals atractius turístics.

Els boscos del massís del Port, les planes interiors de secà, les hortes que voregen el riu Ebre o la plana deltaica ofereixen diversitat de productes: bolets, hortalisses, verdures, fruita dolça, cítrics o el característic arròs del delta de l'Ebre.

Tot això es complementa amb el saborós peix, el marisc i els mol·luscos que, alimentats pels nutrients que el riu aboca a la mar, s'extrauen de les badies i les basses.

Tot plegat nodreix una gastronomia única i singular en el conjunt de Catalunya.


Oli d'oliva i baldanes de les Terres de l'Ebre


PRODUCTES DE QUALITAT
La cuina de les Terres de l'Ebre és un reflex del paisatge mediterrani. Una dieta diversa i equilibrada on els aliments de l'horta comparteixen protagonisme amb els del mar. La fruita i la verdura, els cereals com l'arròs, el peix i el marisc, els dolços, els olis d'oliva, la mel o el vi són una part dels productes de qualitat més representatius de la gastronomia de ebrenca. Reconeguts amb la denominació d'origen protegida (DOP) o la indicació geogràfica protegida (IGP), alguns d'aquests aliments permeten elaborar plats senzills i saludables que evoquen fines suggestions al paladar.
Us resistireu a descobrir-los?

Carxofes i cireres de les Terres de l'Ebre

La fruita i l’horta
Els préssecs, les taronges, les mandarines, les cireres o les carxofes de les Terres de l'Ebre són conegudes arreu pel sabor i la qualitat. Els cultius queden encaixonats entre el riu i les serres que el voregen, cosa que afavoreix un microclima d'altes temperatures estivals i freqüents boires matinals que mantenen baixes les temperatures de l'hivern, amb una primavera i una tardor més fresques. Quan l'estiu acaba, els camps de cítrics s'omplen de flors que esclaten tot just a l'arribada de l'hivern. Els presseguers i cirerers prenen el relleu a la primavera amb una gran florida que dóna lloc a un fruit dolç i saborós.
 

A la secció de productes trobareu: oli d’oliva, vi de la Terra Alta, arròs del delta de l’Ebre, clementina IGP de les Terres de l'Ebre, carxofa del delta de l'Ebre, cirera de la Ribera de l'Ebre, mel, baldana d'arròs i de ceba, cabra blanca de Rasquera...


Pastissets i coquetes de les Terres de l'Ebre

Rebosteria
Les coques de panoli, els pastissets de cabell d’àngel o els panadons només són alguns productes singulars i representatius de la rebosteria de les Terres de l’Ebre. Sovint, cada poble en cuina la seua variant particular que acompanyada d’un vi dolç, acostuma a marcar el final d’un àpat de diumenge o festa major.
 

Llagostins i ostres de les Terres de l'Ebre

Marisc
La pesca i la cria de marisc defineixen el caràcter mariner que encara conserven els pobles de la costa de l'Ebre. De fet, el Delta és una zona rica en nutrients —per la combinació de l'aigua dolça i la salada— que reuneix les condicions òptimes per a la captura de llagostins, anguiles i la criança de mol·luscos. Productes de sabor dolços i salat que aporten matisos i diversitat a la tradició gastronòmica de les Terres de l’Ebre.

Llotges i subhastes de peix
La gran quantitat de nutrients que el riu aporta a la mar fa que el litoral de les Terres de l’Ebre siga una zona adequada per a la pesca.

En aquest tram de costa hi ha cinc ports pesquers: el port de l’Ametlla de Mar (80 embarcacions), el de l’Ampolla (40 embarcacions), el de Deltebre (20 embarcacions), el port de les Cases d’Alcanar (17 embarcacions) i el de Sant Carles de la Ràpita, que amb més de 160 embarcacions és el tercer en producció de tot Catalunya. Quan els vaixells pesquers arriben a port s’inicia un dels rituals més característics de l’activitat marinera dels pobles costaners de les Terres de l’Ebre: la descàrrega de les caixes i l’inici de la subhasta, generalment de dilluns a divendres amb torns de matí o tarda. Tot tipus de peix blau, marisc, crustacis, anguila del delta de l'Ebre… Aliments que serveixen per nodrir la rica gastronomia d’aquestes contrades.


Vi i aiguardent de les Terres de l'Ebre

Begudes típiques
A les Terres de l’Ebre, els àpats acostumen a acabar regats per un bon vi dolç. Generalment, s’elabora amb raïms de les varietats garnatxa o macabeu —característiques de la comarca de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre— que donen una beguda de sabor intens.

D’altra banda, alguns pobles de les Terres de l’Ebre també han conservat la tradició de destil·lar aiguardent d’herbes, mel o fruites. El segon cap de setmana d’octubre, la vila de Prat de Comte celebra una fira dedicada a aquest producte. L'embranzida que en pocs anys ha pres la Festa de l'Aiguardent de Prat de Comte ha motivat la recuperació de l'antiga destil·leria.


I per condimentar els àpats, una sal pròpia del delta de l’Ebre, la flor de sal.