Garcia

Una mica d'història

El fet que Garcia estiga situada dalt d’un turó i que s’envolte de les aigües del riu Ebre confereix al seu nucli urbà (compost per un centenar de cases) una bellesa i tranquil·litat incomparables. Gràcies a la seua ubicació geogràfica privilegiada, Garcia va ser un dels primers pobles ibers. Més tard es convertiria en vil·la romana i posteriorment seria ocupada pels sarraïns i conquerida per Ramon Berenguer IV, que li va donar el nom de Marquesat de Siurana.
 El territori va quedar amb el temps en mans del comtat de Prades i després va passar a la Casa Ducal de Cardona. Són els seus ducs qui reedifiquen el poble damunt d’una muntanya, per tal d’obtindre una millor defensa. Actualment encara es troba dalt d’aquest turó. Durant la Guerra del Francès, el poble va ser ocupat i els somatents de la comarca van aconseguir fer retrocedir les forces franceses, que ja s’havien apoderat de Falset.

El Molar, un poble proper, va ser un agregat de Garcia fins a l’any 1850.

Durant la Guerra Civil de 1936-39, Garcia va sortir bastant malparada, a causa de la seua proximitat amb el camp de batalla i els bombardejos van destruir la part alta del poble.