Móra d'Ebre

Una mica d'història

Els primers pobladors es remunten a l’època neolítica. Posteriorment diverses restes han anat demostrant la presència de cultures com ara la ibèrica, palesa en el poblat del calvari; la romana, en la vila dels Emportells, i sobretot la musulmana, que hi deixaria empremta en forma d’explotacions agràries (Sovarrecs), indústria bladera (molins de nau), l’artesania de la terrissa o el castell.
 

Testimonis de riuades a Móra d'Ebre

La reconquesta del castell, duta a terme per Ramon Berenguer IV el 1153, va integrar aquest territori en la cristiandat i el va mantindre al marge de la cessió als templers.

El 1174 Alfons I va donar la baronia de Móra a Guillem de Castellvell. Anys més tard, va passar a mans del baró d’Entença, el qual va protagonitzar una llarga lluita contra els templers de Miravet i Ascó. Aquest enfrontament i posteriors guerres com la dels Segadors, la de Successió, la del Francès, les carlistes i la Guerra Civil de 1936-1939 causaren greus danys a la comarca, que juntament amb esdeveniments com l’expulsió dels moriscos l’any 1610 i la segregació dels Masos de Móra l’any 1830 foren decisius per a tot el territori.