La Fatarella

Passejant per la Fatarella

La Fatarella té uns carrers estrets, irregulars i centenaris, d’una bellesa austera i sòbria, com ho és el paisatge de secà que envolta el poble. Un paisatge construït amb màrgens, cabanes (típiques al terme, fetes amb pedra de calar, tenen volta de canó i s’utilitzaven com a aixopluc i per assecar fruit), molins i sénies, tot utilitzant la tècnica ancestral de la pedra seca.
 El seu nucli ens ofereix diversos indrets d’interès, com ara l’església de Sant Andreu, dels segles XVII i XVIII. Aquest temple amb l’interior i campanar d’estil renaixentista, combina elements del gòtic tardà a la volta i d’estil barroc a la façana principal.

Un altre edifici destacable és la Casa de la Vila, que va ser rehabilitada tot conservant-ne la façana original i que incorpora a l'interior la tècnica constructiva de la pedra seca.

Altres cases del poble manifesten la seua història, com Cal Sant, que va ser seu del comanador de l’Orde del Temple i que és un edifici conegut per tindre dos carreus esculpits en forma de cara a la façana.

La capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, en l’emplaçament d’una anterior torre de vigilància d’origen àrab, és del segle XVIII, d’estil renaixentista. En destaca la façana principal i sobretot la proximitat al Mirador de la Terra Alta, des d’on podem gaudir de la magnífica panoràmica que s’albira des d’aquest lloc estratègic.

Altres edificis religiosos de mides més reduïdes són: la capella de Sant Pau, que data del 1782, i la capella de la Mare de Déu del Carme on, com a curiositat, destaca la campana feta amb la punta d’una bomba.

A dotze quilòmetres de la població, proper al límit amb el terme de Riba-roja d’Ebre, es troba l’ermita de Sant Francisco, situada a la vall del mateix nom. Aquest és un temple d’una sola nau de planta rectangular, que data del 1700 i és d’estil renaixentista. La façana està feta amb carreus i té un portal adovellat de mig punt.

 

Recreació de la Batalla de l'Ebre a la Fatarella

Un altre edifici religiós és l’ermita de Sant Bertomeu, a 8 km del municipi. És una construcció templera d’estil romànic, que data del segle XIII, que podria formar part d’un grup de masies en règim de possessió directa dels frares templers. Al voltant s'ubica un monument a tots els que van participar en la Batalla de l'Ebre, un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil espanyola, el Memorial de les Camposines. Per complementar la visita, al Centre d'Interpretació Internacionals a l'Ebre us explicaran què va representar la participació internacional en la Batalla de l’Ebre, entre d'altres aspectes. Forma part de l'anomenada Ruta de la Pau.

El terme compta també amb algunes fonts com: la font de Sant Joan, construcció popular dels segles XVI i XVII, que abastia d’aigua al poble i tenia rentadors públics; la font de Bingaubó, de la qual només resten els rentadors i abeuradors o la font de Sant Francisco, propera a l’ermita homònima.
 Un exemple d’arquitectura integrada al paisatge és la Casa Ecològica. Centre de difusió de la vida rural, aquest restaurant i allotjament està construït amb criteris de sostenibilitat, tot utilitzant la pedra seca i consta d’instal·lacions d’energia solar.