La Palma d'Ebre

Passejant per la Palma d'Ebre


El nucli de la Palma d’Ebre disposa de diversos llocs d’interès, un és el temple del Roser, també conegut com l’església vella de Santa Maria. Es tracta d’una església romànica, dels segles XII-XIII, que constitueix un dels escassos exemples d’aquest estil arquitectònic a les comarques de l'Ebre. Consta d’una nau amb creuer, un dels braços de la qual fou convertit en capella al segle XVII, amb absis semicircular cobert amb volta de punt d’ametla. Exteriorment és ornamentat amb mènsules.

Un altre edifici religiós és l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció. Aquest temple construït el 1802, és d’estil renaixentista i consta de tres naus amb cimbori i campanar de forma octogonal. Les parets exteriors són fetes de pedra i argamassa gruixudes, de línia molt esvelta, i l'interior alberga un retaule d’estil barroc del 1700.

Als baixos de l’ajuntament hi ha l’antiga presó que data dels anys 1447-1450, la construcció –tota de pedra i de parets gruixudes amb volta d’arc apuntat i un forat al mig– i l’emplaçament de la qual semblen indicar que era l’antiga masmorra del castell.

En sortir del poble, tot seguint el carrer de la Costa de la Font Vella, s’arriba fins a la baixada d’aquesta font, on hi ha un gran mural pintat per Rossend Escolà. S’hi troben restes dels arcs de pedra de la Font Vella, la construcció dels quals, juntament amb el dipòsit, cal situar en època romana.

A uns 300 metres del poble, per l’antic camí de la Granadella, s’hi troba el Pi del Pino, declarat arbre monumental. Aquest arbre, propietat de l’antiga casa del Pino, té forma de bolet i la seua soca fa 5,75 metres de circumferència. Cal afegir que la seua privilegiada ubicació ens fa gaudir d’una magnífica panoràmica del terme i, fins i tot, del Montsant.