Móra la Nova

Passejant per Móra la Nova

Mas de la Coixa


Dins del nucli de la població destaquen edificis com ara el Mas de la Coixa (s. XVIII), un dels més emblemàtics i que encara resten dels antics Masos de Móra. Antigament aquesta construcció servia de torre de guaita i més tard de llotja per al transport que duien els llaguters riu amunt i avall. En l’actualitat, i un cop reconstruïda, ha passat a ser l’alberg de joventut del Mas de la Coixa, el Punt d’Informació Comarcal i la seu de l’Institut Ramon Muntaner, fundació privada dels centres d’estudis de parla catalana.
 

Ateneu obrer

Un altre edifici recuperat és l’antic Ateneu Obrer, destinat a l’acolliment de diverses activitats socials, festives i culturals. Avui dia és conegut amb el nom d’Ateneu Casa de Cultura, per ser-ne l’eix vertebrador i albergar la televisió i ràdio locals, la biblioteca, el Casal de Joventut i l’Escola de Música, entre altres entitats socioculturals.

Móra la Nova compta també amb una Escola d’Arts i Oficis, d’àmbit supracomarcal on s’imparteixen ensenyaments oficials i reglats de disciplines com ara: ceràmica, esmalts, procediments pictòrics, dibuix, escultura i història de l’art.

El fet que Móra la Nova siga una vila jove fa que la seua arquitectura siga bastant recent. És per això que l’any 1954 els habitants van fer erigir l’església parroquial de Nostra Senyora del Remei, situada al bell mig del poble, en l’anomenada plaça de l’Església, que està edificada damunt del barranc de Nolla.
 

Església del Remei
 

Tot i que Móra la Nova es troba parcialment abocada al riu, el seu embarcador obre un ampli ventall d’activitats esportives i d’esbarjo per als amants de l’aigua. Una d’aquestes activitats és la cursa de muletes (embarcacions auxiliars dels llaguts, típiques de la zona), amb les quals cada estiu els moranovencs s’enfronten en una emocionant regata amb les poblacions de Móra d’Ebre i Flix.

 

Cursa de muletes al riu Ebre

Dins del terme municipal i fora del nucli urbà es troba l’ermita de Sant Pau, de construcció recent i ubicada al turó que duu el mateix nom, a 150 m sobre el nivell del mar. El seu condicionament la converteix en el lloc adient per celebrar-hi aplecs, romiatges o trobades de qualsevol tipus.