Terres de l'Ebre

Passejant per les Terres de l'Ebre

Via Verda, coves de Benifallet, Museu Picasso d'Horta i castell de Miravet


Les Terres de l'Ebre compten amb diversos espais d'interès turístic: el Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit (creat el 2001) i la Reserva Nacional de Caça, la Via Verda de la Vall de Safan, que connectarà la comarca de la Terra Alta i el Baix Ebre amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre, els espais naturals de la serra de Cardó, les coves de Benifallet, els conjunts històrics d'Horta de Sant Joan, Miravet o Arnes, els espais de la Batalla de l'Ebre, les activitats i el paisatge fluvial (Mequinensa-Deltebre), l'assut de Xerta, la diversitat de les platges de la costa de l'Ebre (roca o arena, grans o petites platges i pobles de turisme familiar com l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Sant Carles de la Ràpita, les Cases d'Alcanar, etc.), les pintures rupestres de l'art llevantí (Patrimoni de la Humanitat) del Perelló o Ulldecona, el poblat ibèric de Tivissa, etc. La ciutat de Tortosa posseeix un conjunt històric de notables dimensions (declarat com a tal el 1976) que a més del seu recinte fortificat i dels seus tres monuments nacionals, es troben tot tipus de construccions o restes arquitectòniques d'especial interès.

Les Terres de l'Ebre estan situades entre el mar Mediterrani i els contraforts més meridionals de la serralada prelitoral catalana. A més, les aigües tranquil·les de l'Ebre (el riu més cabalós de la península Ibèrica) modelen aquest territori i formen meandres que tranquil·lament el condueixen per la plana del delta fins arribar a la mar.
 

Tota aquesta diversitat d'espais permet que cada visitant, lluny de les aglomeracions i dels circuits turístics convencionals, esculla l'opció que més s'ajusta a les seues necessitats. Aquesta diversitat de paisatges facilita la pràctica d’activitats d’oci vinculades a la mar, al riu, a la planúria del Parc Natural del Delta de l’Ebre o als cingles del Parc Natural dels Ports.

Platja de l'Ametlla de Mar i barraca del Delta

Un dels espectacles naturals més sorprenents d’aquestes comarques del sud de Catalunya es produeix quan el riu arriba a la mar, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, on es fonen les aigües dolces i les salades.

Al voltant d’aquest aiguabarreig sorgeixen extenses platges tranquil·les, i nombroses llacunes de gran interès natural on podreu observar flamencs, xatracs, martinets i gavines, entre moltes d’altres aus. Riu amunt, entre viles medievals acollidores i ciutats monumentals, contemplar el paisatge riberenc significa fer un viatge al passat: castells que saluden amb aires templers, torres àrabs que encara vetlen el curs fluvial i els camps de conreu, on els fruiters de la Ribera d’Ebre exhibeixen colors i desprenen olors mil·lenàries. Al fons s’eleven els cims més alts del Parc Natural dels Ports l’hàbitat de la cabra salvatge que, entre penya-segats i boscos frondosos, comparteix protagonisme amb l'àguila coabarrada i el voltor comú.

Recórrer aquests espais amb bicicleta, a peu o a cavall, pescar a les aigües tranquil·les dels embassaments de Flix i Riba-roja, navegar amb caiac entre Móra d’Ebre, Miravet i Benifallet, observar els ocells del delta de l’Ebre, passejar pels carrerons tortuosos del nucli històric de Tortosa o viles renaixentistes com Arnes i Horta de Sant Joan, deixar-vos acariciar per la brisa marina que porta l’olor de la mar terra endins… infinitat de propostes que us descobriran els encants de les Terres de l’Ebre, unes comarques on els detalls s’aturen i permeten gaudir de noves sensacions. Us ho perdreu?