Vilalba dels Arcs

Passejant per Vilalba dels Arcs

Compta amb diversos racons d’interès turístic, com ara els porxos de la plaça de la Vila, únic vestigi conservat dels que antigament travessaven tot el carrer Major.

L’església parroquial de Sant Llorenç, amb un període de construcció que va des del s. XVI fins al s. XVIII, combina elements gòtics tardans amb altres renaixentistes i barrocs. Cal destacar-hi la façana principal i l’esvelt campanar de 40 metres d’alçada.

Un altre edifici de caire religiós és la capella de la Mare de Déu de Gràcia, que originàriament va ser la primitiva església, construïda durant l’època dels templers. Era d’estil romànic, de transició al gòtic i posteriorment ha tingut diverses modificacions. Actualment es troba fora de culte.

Altres edificis que representen una mostra interessant d’arquitectura: la Casa Martell i la Casa Coll, mostra de la típica casa pairal catalana, on es poden concertar visites.

 Fora del nucli de població es pot fer una passejada fins arribar a la zona coneguda com el Calvari, on es troben la capella de la Mare de Déu dels Dolors, d’estil barroc, i la capella de la Mare de Déu de Montserrat. Prop d’aquest indret hi ha els antics rentadors públics anomenats la Font, que són mostra d’arquitectura popular.

L’any 1999 va ser descobert un jaciment arqueològic al turó del Calvari on s´ha localitzat un edifici de planta rectangular, que per la seua singularitat constructiva ha sigut identificat com un centre de prestigi de la primera edat de ferro. Entre les troballes hi ha un conjunt ceràmic de procedències i usos diversos: vasos indígenes, fenicis, peces híbrides, plats, gerros, àmfores i elements rituals.

 Un altre indret insòlit als afores de la vila, en la mateixa direcció que ens condueix a Berrús, és Sant Pau. Es tracta d’una ermita troglodítica el sostre de la qual està construït de roca natural.
 

I si us atrauen els espais de la Batalla de l'Ebre i voleu fer memòria històrica, aprofiteu per visitar el Centre d'Interpretació Soldats a les Trinxeres.