Centre d’interpretació del Camí de Sirga-Mas de Pitoia

Espai museístic a Flix

Centre d'interpretació Camí de Sirga-Mas de Pitoia

Reserva de Sebes
977 265 112
Flix


El Mas de Pitoia és una construcció que hi ha a la finca de Pitoia, una finca de gairebé cinc hectàrees de superfície que es troba dins la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, al marge esquerre del riu Ebre, entre el Mas de les Cigonyes i el Mas del Director. Està formada per conreus d'ametlers i oliveres, algunes amb més de tres-cents anys, així com per una zona d'aiguamoll. La finca és propietat de l’Obra Social de Caixa Catalunya i mitjançant un conveni amb l’Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe ha passat a formar part de les infraestructures de la Reserva Natural.

Actualment el mas ha sigut rehabilitat i acull un centre d’interpretació sobre el Camí de Sirga, el qual és una realitat gràcies a la col·laboració del Pla de dinamització turística de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe.
 

El Centre d’Interpretació del Camí de Sirga és un centre que immortalitza el record d’aquells hòmens de riu, sirgadors i llaguters, que per la vora de l’Ebre i amb l’ajuda de la corda de la sirga, havien d’arrossegar a les espatles tot el pes dels llaguts i la mercaderia que hi duien dins quan el corrent de l’aigua i del vent no els era favorable. Van ser aquests hòmens de força, hòmens d’aigua dolça, qui perfilaren una carretera fluvial, un camí de sirga, creant així un dels paisatges més entranyables i durs de l’Ebre català. I és que a la comarca de la Ribera d'Ebre encara es conserven trams importants d'aquest camí i ara, tant els trams originaris com els transformats, formen la ruta turística del Camí de sirga, integrada a la ruta GR-99 Camí de l'Ebre, que va des del naixement fins a la desembocadura de l’Ebre.

Les instal·lacions que conformen la museïtzació d’aquest mas compten amb una sala fosca amb dos grans expositors a cada banda que mostren material divers, cedit per diferents institucions, museus i particulars. Al fons, una vela de llagut fa de pantalla, sobre la qual es projecta un audiovisual que ret homenatge a l’Ebre, als sirgadors i llaguters, alhora que ens endinsa a la vora del riu amb paisatges actuals i del passat.

El Centre d’Interpretació compta també amb una aula de natura (nova seu del servei educatiu Sebes i Meandre de Flix: Entorn d’Aprenentatge) on els escolars poden desenvolupar diferents activitats sobre patrimoni històric i natural, treballs de recerca i tallers mediambientals, entre altres opcions. L’espai es completa amb una oficina d’atenció al públic i diversos serveis. Amb tot, l’adquisició d’aquest mas permet preservar la façana fluvial vora la zona de reserva que ocupa aquesta finca i potencia els usos relacionats amb l’àmbit educatiu i turístic.

Tarifes

GPS: Latitud

41.237721

GPS: Longitud

0.522527

Localització

Javascript is required to view this map.