Convent de Sant Salvador

Monument historicoartístic a Horta de Sant Joan

Convent de Sant Salvador

Al peu de la muntanya de Santa Bàrbara, a 2 km d'Horta
977 435 686 / 977 435 043
43596
Horta de Sant Joan

Al peu de la muntanya de Santa Bàrbara, a 2 km d'Horta de Sant Joan, hi ha el convent de la Mare de Déu dels Àngels, més conegut com convent de Sant Salvador d’Horta. El 1985 el conjunt de muntanya i convent van ser declarats monument historicoartístic.

La fundació de l’església es remunta al temps dels templers i el conjunt està constituït per un grup d’edificis de cronologies diverses (XIII-XVII) disposats al voltant d’un claustre renaixentista. La part principal és l’església, construïda el segle XIII, durant el domini templer. Té una sola nau coberta d’una armadura de cabirons i teula que descansa sobre arcs de diafragma i la capçalera forma un absis semicircular cobert de volta nervada tardoromànica.

Ja en domini hospitaler al segle XIV, la nau va ser prolongada amb un cor elevat, una galilea porticada i es va obrir l’actual porta principal, d’espectacular estructura aixamfranada i contorn ogival. Està decorada per dotze arquivoltes amb les corresponents columnetes i capitells de temàtica floral.

Sota els arcs de la galilea hi ha diversos sarcòfags, un clavat a la dreta de la porta i decorat amb escuts relacionats amb el gremi de constructors. És probable que hagués contingut les restes de Bernat d'Alguaire, mestre picapedrer, fill d'Horta, que va projectar i dirigir l’obra de la Catedral de Tortosa. El convent va ser habitat per una important comunitat franciscana i durant el segle XVI hi va fer estada durant dotze anys fra Salvador, que va obrar grans miracles i ara és conegut i venerat com sant Salvador d’Horta.

Actualment el convent és lloc de culte i peregrinatge, i en els darrers anys han sigut restaurats els dos altars barrocs, així com les dependències que acullen les sales d’exposicions.
 

S'hi pot fer una ruta caminant que surt des del Centre Picasso d'Orta.

 

Visites
Exposició, d'11 h a 14 h i de 17 h a 21 h.
Més informació, al Cap de l’Ecomuseu o al Punt d’Informació del Parc Natural dels Ports.
Tel. 977 435 686 / 977 435 043.

 

A prop del convent hi ha la Torre de Galindo, situada estratègicament a l’antic camí de Bot, en direcció a les Olles. És una torre de defensa medieval, que actualment té un mas adossat. Una de les característiques que fan singular aquesta construcció és el sostre interior pla, sense cap volta de reforç, subjectat per les gruixudes parets que actuen de contrafort i el fan una exquisidesa arquitectònica de l’època.

Tarifes

-

GPS: Latitud

40.956724

GPS: Longitud

0.331092

Localització

Javascript is required to view this map.