Museu del Vent

Espai museístic a l'Aldea

Pl. de la Casa de la Vila, s/n
977 440 826
43896
L'Aldea

El Museu del Vent de l'Aldea és un espai per entendre el vent de les Terres de l'Ebre i els vents del món. Cap a principis del 2005 disposava d'una col·lecció d'uns 2.800 registres. Es nodreix d’aportacions fetes per particulars en forma de donacions permanents o cessions temporals. Per aquest motiu, el fons del museu és molt divers i abasta des de negatius i contactes fotogràfics, dibuixos, aparells diversos, material etnològic i documentació personal diversa de gent de les Terres de l’Ebre d’un període que va des de finals del segle XIX fins al XX.

 

Contacte
Edmon Castell (edmon@museudelvent.net)


 

Descripció
Dins aquesta col·lecció heterogènia en procés d’organització, destaquen dos fons: el fons fotogràfic JB Castell i el fons gràfic Armand Castell.
 

El fons fotogràfic JB Castell (JBC)
Es compon de: 1.261 contactes fotogràfics en suport paper o cartó, 508 negatius de gelatina de diversos formats i 60 postals que van ser realitzades, en la seua pràctica totalitat, per Joan B. Castell (1894-1984) com a fotògraf diletant. Aquest fons abasta una temàtica molt diversa que comprèn des de fotografies genealògiques, imatges d’exiliats republicans en camps de concentració el 1939, fins a imatges de la campanya del desembarcament de Normandia el 1945, etc.

El fons JBC del Museu del Vent constitueix un testimoni molt important per conèixer les condicions de vida i sociabilitat dels republicans espanyols i catalans que es van refugiar a la França ocupada pels nazis durant la II Guerra Mundial, així com per veure la seua participació en la reconstrucció d’Europa a la postguerra.


 

• El fons gràfic A Castell (AC)
Està conformat per 38 dibuixos en suport paper realitzats per Armand Castell (1924-2005) entre 1939 i 1951. La seua temàtica està relacionada bàsicament amb rostres i llocs d’exiliats catalans i espanyols de la Guerra d’Espanya als camps de concentració de França, així com també paisatges del nord d’aquest país durant l’ocupació per part de l’Alemanya nazi (1939-1945).

Dins aquesta col·lecció, mereix un especial interès la sèrie de dibuixos que va realitzar Armand Castell, a l’edat de 15 anys, dels camps d’Argelès, Besançon…

Molt possiblement, el fons gràfic AC constitueix el nucli més original i valuós de les col·leccions i artefactes que hi ha al Museu del Vent. Malgrat la seua duresa, el conjunt de dibuixos que va fer Armand Castell, quan només era un adolescent sense cap tipus de formació, ens acosta d’alguna manera a un moment.

Tarifes

GPS: Latitud

GPS: Longitud