Torre de la Galera

Fortificació medieval a la Galera

Torre de la Galera

C/ Major, 2
43515
La Galera


La torre medieval de la Galera va ser bastida a finals del segle XIV a instàncies de la ciutat de Tortosa. Aquesta construcció, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, tenia per objectiu vigilar aquest territori municipal, zona fronterera amb el domini dels hospitalers. Ja a finals del segle XVII la torre es convertí en església, utilitat que s'ha mantingut fins als nostres dies.

A la planta baixa es troba el temple religiós i a la part superior, la terrassa que ha esdevingut un excel·lent mirador sobre la plana del Montsià, el massís del Port i la serra de Godall.

 

 

Torre de la Galera


Descripció
Aquesta torre se situa a l'esquerra del barranc de la Galera, que naix als vessants meridionals del massís del Port i desemboca a l'Ebre. El barranc és molt profund pels voltants de la torre, i aquest es traspassa mitjançant un pont de pedra d'origen romà.

Es va construir per defensar el pas del pont per damunt del barranc. Durant molts anys el barranc representava una línia divisòria, la fita entre dos jurisdiccions: d'una banda, la jurisdicció senyorial del comanador d'Ulldecona, és a dir, de l'orde dels frares hospitalers, i, de l'altra, la jurisdicció de Tortosa, és a dir, de la vegueria reial.

La torre està construïda amb maçoneria, carreus de forma i mida irregular, i morter de calç. Originàriament, es tractava d'un edifici de planta rectangular i constava de tres nivells i d'una terrassa superior emmerletada. A les darreries del s. XIV es va afonar la coberta de la torre i llavors no va ser reconstruïda. No hi ha cap dada que permeta d'enllaçar aquest abandonament amb la seua habilitació com a seu de l'església parroquial, habilitació que es va fer entre 1684 i 1711, i que ha perdurat fins avui.

Durant la Guerra del 1936-39, l'església va ser cremada juntament amb totes les pertinences i el retaule de l'altar major. Posteriorment, se'n va refer l'estructura interior i la coberta.

En l'actualitat s'ha rehabilitat la part superior de la torre. A conseqüència de les darreres obres hi ha una sala per a exposicions i altres activitats a la planta superior, i s'ha restaurat la coberta amb un accés a la terrassa des d'on hi ha una vista excel·lent sobre la comarca del Montsià: de la plana de la Galera, de la serralada del Port i de la serra de la Galera-Godall.

Les visites són gratuïtes i no cal fer reserva.

 

 

Més informació
Ajuntament de la Galera
C/ Sant Llorenç, 36
Tel. 977 718 339
Pàgina web: www.galera.altanet.org

Tarifes

Gratuït

GPS: Latitud

40.680926

GPS: Longitud

0.462627

Localització

Javascript is required to view this map.