Batalla de l'Ebre

Espais de memòria contra l'oblit

Trinxeres de la Batalla de l'Ebre a la cota 402 de Corbera d'Ebre

Una ruta cultural que evoca silenci i pau
Els espais de la Batalla de l’Ebre són un conjunt d’actius culturals vinculats amb la recuperació de la memòria històrica d’un dels esdeveniments més transcendentals de la Guerra Civil espanyola. Centres d’interpretació, posicions fortificades, pobles derruïts, trinxeres, monuments, monòlits i esteles concentrats majoritàriament a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, però també escampats per la resta de les Terres de l’Ebre i per la comarca aragonesa del Matarranya en forma de búnquers, nius de metralladores o refugis construïts a la vora del riu.

El silenci i la pau que actualment es respira en aquests escenaris, amb les serres de Pàndols i Cavalls com a punts claus, conviden a visitar-los i a gaudir de l’espai i la natura que ofereixen en un exercici imprescindible per conèixer i entendre la història europea recent.

En aquest apartat, tot i que tractarem específicament els municipis ebrencs implicats en la Batalla de l’Ebre, també hi trobareu rutes i altres escenaris de la Guerra Civil espanyola, alguns dels quals que ens endinsen a la veïna Franja de Ponent (Aragó).

Els espais
Com que la majoria dels espais històrics estan gestionats pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), situat al centre 115 Dies de Corbera d’Ebre, us recomanem que us hi dirigiu primer per entendre millor la Batalla i informar-vos sobre recorreguts guiats per l’extensa xarxa d’espais i centres d’interpretació.

El sistema d’obertura dels centres d’interpretació Hospitals de Sang (Batea), Internacionals a l’Ebre (la Fatarella), Les Veus del Front (el Pinell de Brai) i Soldats a les Trinxeres (Vilalba dels Arcs) és rotatiu i, en aquests quatre centres es limitarà als caps de setmana i festius. D’aquesta manera, en cap de setmana, sempre hi ha tres centres d’interpretació oberts, a més dels dinou espais històrics de què disposa el Comebe.